RSS
 

Sznycel z szynki wieprzowej w delikatnej panierce musztardowej, a do tego brokuł

10 lut

Długi tytuł, ale w pełni wyczerpujący tematykę dzisiejszego wpisu.

Pomysł na danie powstał na tzw. life. Początkowe założenie obiadowe było inne i wykorzystam je niebawem.

W masarni zakupiłam trzy odtłuszczone sznycle z szynki wieprzowej, i chciałam pozostać w klimacie tego odtłuszczenia. :)

Smacznie, domowo, nie pod kokardę.

Czy mi się udało? Oceńcie sami.

Składniki dla trzech osób:

* 3 sztuki sznycla z odtłuszczonej szynki wieprzowej

* musztarda sarepska 

* sól, pieprz

* olej rzepakowy do smażenia

* panierka:  4 łyżki maki graham

* 500 g różyczek brokułów ( u mnie mrożone)

* sos : 1 łyżka masła, 1/2 cebuli, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka suszonego szczypiorku, 2 łyżki śmietany 12%, sól, pieprz, szczypta czosnku granulowanego, 1 serek topiony (gouda)

Wykonanie:

Sznycle rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem.

Każdy płat smarujemy musztardą sarepską i pozostawiamy na ok 15-20 min. 

Po upływie czasu tzw. krótkiego marynowania, mięso obtaczamy w mące graham i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. ( należy pamiętać  aby tłuszcz na patelni był dobrze rozgrzany uniknie to nadmiernego wchłaniania go przez smażone mięso. na 1 kotlet ok 1 łyżki)

Zamrożone brokuły układamy obok mięsa i wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy sos do brokułów. 

Cebulkę, kroimy w kostkę i rumienimy na maśle. Wodę mieszamy ze śmietaną i przyprawami wlewamy na zrumienioną cebulkę, dodajemy serek. Ja miałam taki płynny ok 1 łyżki stołowej. Mieszamy do połączenia składników i polewamy warzywka.

Dla tych bardziej fit polecam pozostanie przy wersji brokułów saute  jak ja :)

 

Smaczne-Go! :)_

 
Komentarze (17)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gość

    12 lutego 2014 o 16:36

    Świetna sprawa z tymi sznyclami.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/sznycel-z-indyka

     
  2. ~ulubione przepisy Barbary

    12 lutego 2014 o 16:50

    zjadłabym takiego z miła chęcią, głodna jestem prze to jeszcze bardziej:-(
    zapraszam Cie w wolnej chwili na Roladki z Piersi Kurczaka Otulone Plastrami Boczku i nadziewane.
    Pozdrawiam

     
  3. ~ina

    12 lutego 2014 o 17:04

    Super , uwielbiam wszystko co z brokułami, np. zapiekankę ziemniaczaną, pozdrawiam

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-ziemniaczana-z-brokuami-i.html

     
  4. ~Kopalnia Smaku

    12 lutego 2014 o 17:07

    hmm, panierka musztardowa?:) brzmi zachęcająco:) a od siebie polecam schab pieczony w ziołach z sosem pieczarkowym: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/60-100049-pieczony_schab_z_sosem_pieczarkowym.html

     
  5. ~Obżarciuch

    12 lutego 2014 o 17:46

    Swietne danie:) zobacz też moj sposób na domową szynkę

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/szynka-pieczona.html

     
  6. ~mama

    12 lutego 2014 o 18:01

    świetny przepis:) polecam też mój bardzo oryginalny przepis na kotlet schabowy z brzoskwinią
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/kotlet-schabowy-z-brzoskwinia.html

     
  7. ~mama

    12 lutego 2014 o 18:14

    a może pyszny kotlet z serem i szynką

     
  8. ~ulubione przepisy Barbary

    12 lutego 2014 o 20:23

    Jedzonko fajne, ale powiedz mi co ja nie tak piszę, że nie zasługuję na publikacją na Twoim forum?:-(
    Pozdrawiam

     
    • autor

      12 lutego 2014 o 21:23

      ale jak to? wszystko pięknie, ładnie opublikowane na forum :) pozdrawiam i zapraszam do częstszych odwiedzin:)

       
  9. ~mama

    12 lutego 2014 o 22:15

    a może spróbujesz mojego karczku z jabłkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/karczek-z-jabkami.html

     
  10. ~Qchenne kaprysy

    12 lutego 2014 o 22:30

    Sznycli z szynki jeszcze nie robiłam, więc czas to zrobić :)
    Zajrzyj do mnie w wolnej chwili na deser karnawałowy ;)

     
  11. ~tss

    12 lutego 2014 o 23:06

    Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – dokładnie – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

     
  12. ~deptusia

    13 lutego 2014 o 08:10

    fajna alternatywa dla schabowego
    polecam schab marynowany z kasza gryczaną
    http://deptusiowyswat.blox.pl/2014/01/schab-w-kasza-gryczana.html

     
  13. ~Kamil

    14 lutego 2014 o 14:44

    U mnie w rodzinie od zawsze mówiło się SNYCEL, podobne było moje zdziwienie z gulaszem, bo u nas zawsze był GULARZ…

     
    • autor

      14 lutego 2014 o 14:47

      u mnie na kotlety mielone tak się mówiło :) co kuchnia to inna nazwa. dzisiaj wszystko zależy od fantazji kucharza nawet i nazwa dania :) mnie ostatnio zadziwił tatar z pomidora:) pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

       
 

  • RSS