RSS
 

Przekąsek, zakąsek czar…

09 lut

Tartinki, koreczki i inne zakąski doskonale nadają się na przyjęcie w gronie przyjaciół.

Po obmyśleniu planu pracy, we dwoje sprawnie przygotowaliśmy drobne  przekąski do winka na wieczór przy dobrym winku. Pomysł rewelacyjny, kompozycja prezentowała się nienagannie, a nie musiałam latać między kuchnią a salonem w trakcie spotkania.

Jednym z dodatkowych plusów jest to, że można je przygotować również na ciepło. Przygotowane wcześniej myk do piekarnika i po 15 minutach raczymy nasze podniebienia.

1.

Na ciepło polecam duet śliwki kalifornijskiej wędzonej lub suszonej z szynką szwardzwaldzką.

Śliwkę owijamy plastrami szynki i przekłuwamy wykałaczką. Aby wykałaczki nie paliły się w piekarniku dobrze jest je wcześniej przez ok 5 minut zanurzyć w wodzie.  Gotową zakąskę układamy  w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w odpowiednim momencie na 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Co do śliwki nie potrafię zdecydować, która smakowała lepiej, obie smakowały rewelacyjnie.

2.

Koreczkowe Caprese- druga propozycja będzie na zimno. Caprese zna każdy, a czy pomyślałby nabić na wykałaczkę?

My nabiliśmy i był to strzał w 10!  Potrzebne: pomidorki koktajlowe, mozzarella mini, świeża bazylia. (Wykałaczki)

Składniki nadziewamy na wykałaczkę (jak na zdj) i układamy na półmisku. delikatnie solimy pieprzymy wg uznania. Lekko i smacznie :)

3

W tle widać talerz mięsny. Kolejną propozycją będzie trio w ‚trzech’ wydaniach. Kurczak + ser camembert ( u mnie smakowy z papryką i zielonym pieprzem) + winogrono oraz Kurczak + ogórek świeży + (zamiennie) oliwka, pomidorek.

Kurczaka wcześniej pokrojonego w kosteczkę podsmażyłam na oliwie wraz z ziołami Małgorzatki.  Tworzenie własnej kompozycji koreczkowej było dla nas niezłą zabawą :)

4.

Przedostatnie będą koreczki z kabanosem. Klasyk sam w sobie. :) Kabanos (pikantny) + ser żółty+ ogórek konserwowy.

Do naszych wkradł się jeszcze suszony pomidor.

 

5.

Ostatnia będzie szynka z domowej wędzarni nadziewana serem białym  zmielonym wraz z suszonym pomidorem, świeżą bazylią i czosnkiem. Do dekoracji i smaku pomidor cherry. Na końcu, a rozeszło się w pierwszej kolejności :)

Dziękuję za Uwagę. :) I jak Wam się podoba taki rodzaj wpisu? Ja obiecuję ze swojej strony mocną poprawę. Zdjęcia jakie są każdy widzi.Przepraszam. robione telefonem, a zdjęcia sprzed miesiąca ciężko  powtórzyć. Przerzucam się z powrotem na aparat :)

A pamiętacie jeszcze moją mordeczkę?

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    9 lutego 2014 o 21:25

    Super pomysły, wykorzystam na następnej imprezie :-)

     
  2. ~emilka

    9 lutego 2014 o 22:30

    Wygląda bardzo smakowicie :-)
    Napewno skorzystam z przepisu wkrótce :-)

     
 

  • RSS