RSS
 

Domowa pizza na cieście orkiszowym

13 sty

Dobra pizza nie jest zła..

Jak wiadomo szkopuł tkwi w cieście. Tym razem postanowiłam użyć mąki orkiszowej.

Eksperyment zakończony powodzeniem:) Ciasto cieniutkie i chrupiące. Dodatki z umiarem. Jednym słowem zapraszam was do wspólnego piccowania :) Samych smakowitości :)

Składniki ciasto:

* 2,5 szklanki mąki orkiszowej

* 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

* 5 dkg świeżych drożdży

* 3/4 szklanki mleka

*  4 łyżki oleju rzepakowego

* 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej

* 1/2 łyżeczki soli

* szczypta cukru

* odrobina mieszanki ziół – u mnie rozmaryn, oregano, bazylia (1 łyżeczka)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja swoje ciasto zagniatam w szklanej misie w której później garuję. ‚Mięsimy’ je przez ok 10 min następnie odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem pozostałych składników.

Sos:

* 1 łyżeczka masła

* ząbek czosnku

* 150 ml przecieru pomidorowego

* przyprawy : sól, pieprz, zioła (np prowansalskie)

* 30 ml wody

Masło rozpuszczamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po ok 1 minucie wlewamy nasz przecier, wodę i doprawiamy do smaku. Odparowujemy wodę ok 5 min na wolnym ‚ogniu’ .

Sos mamy gotowy pozostałe składniki według upodobań. U nas: mozzarella, suszone pomidory, salami paprykowe. 

**********************************************************************************************************

Ciasto rozciągamy na blacie podsypując mąką pszenną pełnoziarnistą, przekładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i układamy składniki wedle upodobania.

Pieczemy 20 min do pół godziny w temp. 180 stopni piekarnik dolna i górna grzałka.

Smacznego!

 
Komentarze (25)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Na zdrowie

    13 stycznia 2014 o 11:50

    Na mące orkiszowej jeszcze nie robiłem. Gałki też nigdy nie używałem – muszę wypróbować.
    Z ziół do ciasta dodaję (czasami) kminek.
    A farsz to wiadomo – to co w lodówce.
    Ugryzłbym kawałek Twojej pizzy.
    Nie. Zjadłbym całą.

     
  2. ~marta

    13 stycznia 2014 o 11:56

    mniamniaste musi byc :d

     
  3. ~flavors

    13 stycznia 2014 o 17:33

    Dowód na to, że i pizza może być w zdrowszej wersji, a chyba każdy z nas uwielbia pizzę!

     
  4. ~ola lallola

    14 stycznia 2014 o 00:41

    mhmmm, uwielbiam, mogłabym jadać ją non stop, gdyby nie to, że dupa potem rośnie;D

     
  5. ~Obżarciuch

    2 lutego 2014 o 10:30

    twoja pizza wygląda rewelacyjnie! musze wypróbować koniecznie przepis :)
    a tutaj podrzucam swój pomysł na domową pizze
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/pizza-wiejska.html

    pozdrawiam serdecznie!

     
  6. ~Kopalnia Smaku

    2 lutego 2014 o 10:39

    Pizzy na mące orkiszowej jeszcze nie robiłam :) Muszę kiedyś spróbować. Ze swej strony polecam pizzę gospodarza: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/61-100050-pizza_gospodarza.html

     
  7. ~mkr

    2 lutego 2014 o 10:42

    Fajny przepis , polecam też taką domową pizzę
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/domowa-pizza.html

     
  8. ~Mama

    2 lutego 2014 o 10:52

    Na mące orkiszowej – koniecznie muszę spróbować..
    polecam też mój sposób na pizzę razową z pomidorami, oliwkami i bazylią
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/pizza-razowa-z-pomidorami-oliwkami-i.html

     
  9. ~mama

    2 lutego 2014 o 11:03

    Twoja pizza to rewelacyjny pomysł :)
    Spójrz proszę na moje pizze razowe
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/search?q=pizza+razowa&x=0&y=0

     
  10. ~kazik

    2 lutego 2014 o 12:45

    Po co jest to męczące oczy tło, jak się w tym wszystkim doczytać, czy nie można zrobić normalnej strony. W tym układzie rezygnuję

     
    • autor

      2 lutego 2014 o 17:29

      czy beżowe tło przepisu jest męczące? od kiedy?

       
  11. ~deptusia

    2 lutego 2014 o 13:06

    aż chce się ja ugryść

     
  12. ~Gość

    2 lutego 2014 o 13:13

    Pizza prezentuje się znakomicie.
    Polecam też takie ciasto
    http://inews.com.pl/WordPress3/ciasto-na-pizze

     
  13. ~Ale Meksyk!

    2 lutego 2014 o 13:32

    Pizza rewelacja :) Polecamy również super pizzę z chorizo i rukolą :) PYYYYCHA! :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/290-pizza-z-chorizo-i-rukola.html

     
  14. ~Agness

    2 lutego 2014 o 14:40

    Jejku, jak ja pizze uwielbiam:)) Dziekuje za przepis:*
    Od siebie polecam pizze wiejską http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/10/pizza-wiejska.html

     
  15. ~Głos Prawdy

    2 lutego 2014 o 15:40

    Nie no wygląda elegancko moja Żona dodaje kaszy mannej :) A Twoja pizza wygląda rewelacyjnie

     
  16. ~tss

    2 lutego 2014 o 16:55

    Pizza z 5 dag mąki – http://www.stachurska.eu/?p=3697 .

     
  17. ~mama

    2 lutego 2014 o 19:01

    A może wersja standardowa.. pyszna pizza z pieczarkami.. http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/01/pizza-z-pieczarkami.html

     
  18. ~Jolcia

    2 lutego 2014 o 20:15

    Ciasto chyba musi byc suche. Na takie wygląda. Pizzę to ja lubię z normalnym ciastem pszennym, cienkie z oliwkami i mozzarellą http://www.ciam.pl/dania-glowne/206837

     
    • autor

      3 lutego 2014 o 10:03

      ciasto było super chrupiące..:) nie za suche, po to jest sos…

       
  19. ~Ania

    2 lutego 2014 o 23:22

    Bardzo podoba mi się ta wariacja na temat pizzy :D Zapisuję przepis :) Zapraszam też na smaczne i zdrowe dania na: http://www.ja-pieczarka.pl

     
  20. ~anna

    2 lutego 2014 o 23:49

    Pizza w zdrowszym wydaniu :) Musi być pyszna, jak to pizza :)

     
  21. ~Martyna Koszalin

    3 lutego 2014 o 16:00

    Wygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbować :)
    Bardzo dziękuję za przepis.

     
  22. ~zosia

    24 marca 2014 o 18:42

    wypróbowana i udała się!!! Bardzo pyszna, polecam:)

     
 

  • RSS