RSS
 

Chleb żytni na zakwasie żytnim razowym z dodatkiem suszonych pomidorów i sezamu

22 gru

 

Witam wszystkich po długiej przerwie :)

Przygotowania do świat trwają, postanowiłam zapodać przepis na domowy chlebuś.

U  mnie już zarobiony czeka do wyrośnięcia.

Jest to receptura podstawowa jakiej stosuję plus dodatki wymiennie np. słonecznik, pestki dyni, cebulkę prażona..etc.

 

Chleb żytni na zakwasie

Zaczyn:

  • 260 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 360 ml ciepłej wody

Ciasto właściwe

  • 460 g mąki żytniej 720
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • dodatki mały słoik suszonych pomidorów, garść sezamu
  1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką.
  2. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką.
  3. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól,dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta. Na końcu dodajemy pokrojone suszone pomidory i garść sezamu.
  4. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk.
  5. Przygotuj  formę u mnie gliniany romertopf zakupiony u sympatycznej pani allegrowiczki z Wieliczki:)
  6.  Pamiętaj aby na godzinę przed umieszczeniem w nim ciasta zalać go woda następnie posmarować tłuszczem i boki wysypać otrębami i włóż do środka ciasto chlebowe.
  7. Uklep ciasto w formie, aby równomiernie ją wypełniło. Ja do wyrównania używam zwilżonej w wodzie łyżki.
  8. Przykryj formę górną częścią garnka lub jeżeli używasz zwykłej blachy to zawiń w folię i odłóż w miejsce o temperaturze trochę wyższej niż pokojowa (na przykład niedaleko rozgrzanego lekko palnika).
  9. Daj ciastu wyrosnąć przez 8 godzin. Ja ustawiam ciasto na noc na kaloryferze.
  10. Gdy czas wyrastania zbliża się do końca, rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  11. Wsadź foremkę z ciastem (ostrożnie, aby nie opadło) i piecz przez ok. 10-15 min po tym czasie zmniejsz temp do 150 stopni i piecz przez kolejne 20 -30 min .
  12. Wyjmij ciasto z formy przez odwrócenie na drewnianą deseczkę, przykryj ściereczką i poczekaj do wystudzenia.
  13. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z samym masełkiem.

 

 

 

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Joanna

    19 lutego 2014 o 14:28

    Ale garnek rzymski wstawia się do zimnego piekarnika….

     
    • autor

      24 października 2014 o 15:08

      Racja. przepis dedykowany jest do pieczenia bez garnka ale jesli takowy posiadasz oczywiscie wkladaj chleb do zimnego piekarnika, chociaz ja posiadam teraz garnek emaliowany i nie zawsze wkladam do zimnego a chleb wychodzi bardzo dobry i co najważniejsze nie przywiera.

       
 

  • RSS