RSS
 

Gołąbki z ziemniakami

15 paź

Kochani, wiele razy  wspominałam o tym niezwykłym daniu czy to na fb, czy tutaj.   Postanowiłam przełamac swoje lenistwo i je zrobiłam.

Uwielbiam, jest to mój smak dzieciństwa. Moja babcia zawsze mi takie robiła, a później mama:) w końcu mogłam je wykonac sama. Z duszą na ramieniu, obawiałam się czy wyjdą, bo te ziemniaki surowe i takie płynne, ale wyszło pierwsza klasa. Podałam je w dwóch wersjach jedne podsmażane na masełku, drugie w delikatnym sosie pomidorowym.:) Zapraszam Was serdecznie do skorzystania z przepisu kuchni kresowej. Wiem, że to danie nie jest popularne, przynajmniej nikt z moich znajomych nie zna. Bynajmniej,nie jest mi smutno z tego powodu strata tego co nigdy nie jadł.  Nadszedł czas je rozsławic. Przyjemnie będzie, jeżeli ktoś z Was skusi się na zrobienie swoich i podzieli np w komentarzu swoją opinią :)

Składniki:

* główka białej kapusty. ( mała)

* 2 kg ziemniaków

* 2 cebule mogą byc czosnkowe

* 4 łyżki kaszy manny

* 2 jajka

* 3/4 kostki masła plus kilka plastrów na wierzch gołąbków do pieczenia

* sól, pieprz

* ok 0.5l gorącego buliony warzywnego

Wykonanie:

Całą operację zaczynam od sparzenia liści kapusty i wycięcia głębi. W tym celu nalezy zagotowac w dużym garnku wodę z 1 łyżką soli. W kapuście wyciąc jak najwięcej twardego środka i włożyc do gotującej się wody i obgotowywac rozdzielając liście. Nie należy tych liści gotowac, absolutnie- maja byc elastyczne do zwijania goląbków. Poszczegolne liscie układamy np na durszlaku i co ważne wycinamy głębie.

Ziemniaki obieramy i trzemy na gęstej tarce, następnie odsączamy je na sicie nad garnkiem. Zlewamy wodę i zbieramy łyżką mączkę i dodajemy ją do ziemniaków. Cebulę obieramy i ścieramy na tej samej tarce bezpośrednio do farszu ziemniaczanego-dodajemy kaszy manny, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i całośc dokładnie mieszamy.

Masło roztapiamy w rondelkub na złoty kolor ( do uzyskania złotej piany, najlepiej ‚paliła’ masło moja babcia ale to było od swojej krówki). Rozgrzanym masłem zalewamy farsz ziemniaczany i mieszamy. Następnie łyżką nakładamy nadzienie ziemniaczane na liście kapusty i zwijamy gołąbki, układając je w brytfannie wyłożonej liścmi kapusty. Na koniec zalewamy nasze gołąbki  wrzącym bulionem, dajemy kilka plastrów masła na wierzch, przykrywamy liścmi kapusty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po ok 0.5 godziny zmniejszamy temp do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 3 godziny.

Podawac z masełkiem lub ulubionym sosem. :))

1. może mało atrakcyjne, no ale tak wyglądają pieczone gołębie soute

 

2 a poniżej  polane sosem i opiekane na maśle.

 

3. a tu jest moj Stefan-szyneczka :) w pozycji do spania na tylnej łapce..

 

Ps. musicie mi wybaczyc jakośc zdjęc. wszystkie robione moim telefonem.

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. Alicja D.

    16 października 2013 o 14:54

    Witaj, ziemniaczanych faktycznie nie jadłam, sama robiłam tylko z mięsem i ryżem lub kaszą ale spróbuję Twoich na pewno. Stefan zachwcający powinno być Go zdecyzdoanie więcej!
    Pozdrawiam

     
  2. ~Smaczny Tursyta

    16 października 2013 o 16:51

    Znam kuchnie kresową i wschodnią, ale nie jadłem ziemniaczanych. Myślę, że spróbuje, szczególnie w tej wersji na masełku

     
  3. Monika

    16 października 2013 o 22:32

    Pyyyyysznie wyglądają. Stefan jak zwykle wymiata.

     
  4. ~Smaczny Tursyta

    16 października 2013 o 22:35

    Witam. Od dawna przyglądam się Twojej „dobrej robocie na blogu”. Lubię do Ciebie zaglądać i czytać to co piszesz. To zawsze mile spędzone chwile. Chciałbym więc nominować Cię do nagrody Liebster Blog Award. Po więcej informacji zapraszam do siebie: http://pisze-co-widzialem.blog.pl/2013/10/16/moja-druga-nominacja/ Miłej zabawy!

     
 

  • RSS