RSS
 

Ale kaszana..!!

15 paź

Dawno, dawno temu, bo sięgnąwszy pamięcią wrzesień to był ..na naszym stole zagościła kaszanka vel krupniok.

Szczerze mówiąc kaszanka długi czas kojarzyła mi się z czymś niejadalnym i niewartym uwagi. Jakże błędne i nieodpowiedzialne to było z mojej strony. :) Skoro ja już przekonałam się do jedzenia kaszanki postanowiłam namówic do niej M. Nie obyło się oczywiście bez kręcenia nosem, no bo jakże by inaczej. Uwaga Kaszanka nie zawiera mięsa…hihi. Mnie się udało, misja zakończona i polecam wszystkim :)

Składniki:

* 6 krupnioków ( małych w jelicie)

* 1 duża cebula czosnkowa

* 2 papryki (zielona i czerwona)

* 1 mała cukinia

* kilka ogórków kiszonych

* dodatkowo- ketchup, pieczywo

* oliwa z oliwek ok 3-4 łyżki

* przyprawy- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek

Wykonanie:

Krupnioki/ kaszanki układamy w naczyniu żaroodpornym do zapiekania. Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną soli i pieprzu, układamy równomiernie na kaszance.

Paprykę i cukinie kroimy na cząstki i również podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli pieprzu i ziół ok 5 min- następnie wykładamy na cebulkę i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15-20 min do zapieczenia. Po upływie czasu podajemy z pieczywem, koniecznie ketchupem i kiszonymi ogórkami :) Smacznego!!:)

 

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Małgosia

    15 października 2013 o 12:02

    Uwielbiam kaszankę dobrze odsmażoną, ale w tak wykonaniu jeszcze nie próbowałam.
    Już wiem co dzisiaj zapodam mojemu Z na kolację :))

     
  2. ~Smaczny Tursyta

    15 października 2013 o 17:05

    Ciekawostka. Ja jestem jednak tutaj ortodoksą. Najpierw boczek, potem cebula, a potem bez żadnego tłuszczu na małym ogniu kaszankę. No i na koniec świeży majeranek. Pieczywo, albo ziemniaczki i kapusta kiszona. Mniam. Jestem szczęśliwym człowiekiem, bo kaszankę ma zawsze ze świniobicia. Właśnie w niedzielę jadłem ze świeżej dostawy.
    A Twój fajny eksperyment. I tak trzymać gotowanie to stałe eksperymentowanie.

     
  3. Ruku

    15 października 2013 o 17:30

    Hej. Chciał bym Ci wręczyć wyróżnienie Liebster Blog Awards za Twoją wspaniałą wykonaną pracę na blogu. Po więcej informacji zapraszam do siebie :
    http://ksiakucharska.crazylife.pl/nominacje/liebster-blog-award/

     
    • autor

      15 października 2013 o 18:04

      bardzo mi miło :) czekam zatem na nominację :)

       
 

  • RSS