RSS
 

Japoniec

14 kwi

W zasadzie nie wymaga komentarza ot makowa szarlotka.

Chcąc ułatwic przepis można użyc gotowej masy makowej, z tym że w składzie napewno nie znajdziemy 50% procent zawartości maku.

Jedynym ułatwieniem jakie ja bym zastosowała to kupienie posiekanych orzechów bo siekanie nie było moim ulubionym momentem :P..

 

Składniki:

  • 40 dkg maku
  • 25 dkg margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 80 dkg startych jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • 10 dkg żurawiny

Wykonanie:

Mak sprzyc(w mleku) i zemlec trzy razy. Jabłka zetrzec na tarce o grubych oczkach. Margarynę utrzec z cukrem, dodac żółtka, mak i utarte jabłka. Ubic pianę z białek dodac do masy makowej wraz kaszą manną i pozostałymi składnikami. Wymieszac dokładnie, przełożyc do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp 150-180 stopni przez 60 min.

* Udekorowany rozpuszczoną kuwertura i kandyzowanymi ananasami.

Smacznego deserowania :) zdj niezbyt dobrej jakości, ale, no ten, nie jestem fotografem :)

 

 

 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ola Lallola

    15 kwietnia 2013 o 14:22

    o matko, Aga…rewelacja, zazdroszczę umiejętności ciastowych!!!:D

     
  2. ~joanna

    23 grudnia 2013 o 19:02

    Ile tych zoltek,jeli mozna spytac?

     
    • autor

      23 grudnia 2013 o 20:48

      dzięki za uwagę, już poprawione :) Wesołych

       
  3. ~Sonia

    7 czerwca 2014 o 13:16

    Ja dalej nie widze żeby było napisane ile tych jajek, a bardzo by mi sie ta informacja przydała.

     
    • autor

      24 października 2014 o 15:03

      już się poprawiam :-) 5 małych lub 6 dużch

       
 

  • RSS