RSS
 

Schab pieczony w żubrówce i jabłkach.

04 lis

A może schabik..?

Bo cóż jak nie schabik dodaje tyle energii..hihi..naszym Panom.ps przynajmniej mój tak ma.

Próbuje odtworzyć przepis..bo co ja tam nie dodałam..:)

Składniki na marynatę:

* 0,5 szklanki oliwy z oliwek.

* 4 łyżki białego octu balsamicznego

* rozmaryn

* pieprz biały/czarny utłuczony w moździeżu

* papryka ostra lub peperoncino

* lubczyk

* łyżka musztardy ( ja użyłam horcicy)

** 1 kg schabu

** do pieczenia ok 80-100 ml żubrówki, 1 jabłko pokrojone w plastry

Wykonanie:

Na początek podług rady mojej mamy należy zagotować ok 1 litra wody z dwoma garściami soli.

Wodę tą należy ostudzić i w zimnej zamoczyć schab na ok 0,5 minuty.

Powoduje to zamkniecie wszystkiego w środku mięsa i nie skurczy nam się tak podczas pieczenia.

Następnie do oliwy z oliwek wsypałam wszystkie wymienione składniki dokładnie wymieszałam i natarłam nim dokładnie mięso. Całość przygotowanej marynaty musi znaleźć się w pojemniku w którym zamkniemy mieso na co najmniej dwie doby.

Po określonym czasie marynowania/ kruszenia mięsa wyjmujemy je do naczynia żaroodpornego z przykrywką, polewamy odrobiną marynaty, obkładamy plastrami jabłka i wkładamy do piekarnika na czas ok 1h. w temp 190 stopni. Doglądamy mięso i w razie potrzeby nalezy dolać odrobinę marynaty.

Po upływie godziny polewamy nasz schab żubrówką i pozostawiamy w piekarniku ja przez 40 min aż schab dojdzie .

Powstały sos zacignęłam 2 łyżkami śmietany. :) Podawać np z ziemniakami, bądź kaszą..

** Jeżeli lubicie bardzo chrupiącą skórkę możecie przed włożeniem mięsa do piekarnika opiec je w całości na patelni.

** I pamiętajcie, bo ja się już przekonałam ze podstawa to dobre mięso. Jeden przepis jedna proporcja anie zawsze wyszła mi tak jakbym tego chciała. Teraz mam już sprawdzonego sklepikarza mięsnego.

Buon Appetit !!

 

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Malgosia

    4 listopada 2012 o 22:20

    pysznie wygląda i mam nadzieje, że smakuje nieziemsko:-)

     
  2. ~pao77

    7 listopada 2012 o 11:44

    Rewelacja! Danie swym wyglądem zaprasza do spróbowania, chętnie wypróbuję. Brzmi i wygląda niezwykle smakowicie. Pozdrawiam autorkę.

     
  3. ~ewa

    10 września 2013 o 07:51

    czy na pewno wkładamy mieso do zimnej solanki

     
    • autor

      10 września 2013 o 19:34

      tak :)

       
      • ~Basia

        10 maja 2014 o 13:23

        Po polaniu schabu żubrówką zostawiamy go w piekarniku 40 min. Piekarnik ma być wtedy jeszcze włączony?

         
        • autor

          24 października 2014 o 15:04

          piekarnik ma być włączony jeszcze przez 40 minut

           
    • ~Alicja

      15 kwietnia 2014 o 22:36

      Mąż kupił na święta żubrówkę, ja schab – jest pomysł na świąteczny obiad ;)

       
  4. ~halina

    30 sierpnia 2014 o 13:48

    czy schab po upieczeniu ma dochodzic w tej temperaturze co sie piekl, czy po prostu na wylaczonym juz piekarniku. i czytemperatura dotyczy puekarnika z termoobiegiem czy bez

     
    • autor

      24 października 2014 o 15:00

      schab dochodzi na wyłączonym piekarniku,wszystko zależy też od piekarnika, mój jest bardzo mocny przeważnie wszystko piekę na termoobiegu temp do 150 stopni termoobieg dolna grzałka..

       
 

  • RSS